Language:

Geschiedenis

Geschiedenis Havelaar Verpakkingen

De grondlegger van Havelaar verpakkingen BV, Wout Havelaar Sr., besloot midden 1955 om naast zijn nachtwerk als bakkersknecht, overdag iets bij te verdienen door bakkersbenodigdheden te verkopen aan bakkerijen in de omgeving van Amsterdam. Al snel voegde hij plastic broodzakken aan zijn assortiment toe, een product dat op dat moment nog compleet nieuw was in de brood- en banketbakkersbranche. Dit bleek een groot succes!

Vanaf het eerste moment wist Wout Havelaar Sr. dat de brood- en banketbakkersbranche een verpakkingsadvies met oog voor kwaliteit, kostenbesparing, een ‘just in time’  levering en fijnmazige distributie nodig had.

Zijn drie zonen werden betrokken in de organisatie en niet veel later werden zij gedwongen om het werk van hun vader, welke overleed in 1978, voort te zetten. Door het alsmaar groter wordende afzetgebied kon het  Amsterdamse karakter van de zaak niet behouden blijven. Op 1 maart 1984 verhuist Havelaar verpakkingen van de Sloterkade in Amsterdam naar Zwanenburg.

Het aantal soorten, formaten en kwaliteiten verpakkingen groeide in een hoog tempo. De vraag naar bedrukte verpakkingen steeg enorm, wat zorgde voor grote voorraden. Het pand in Zwanenburg werd te klein.

In 1992 verhuist Havelaar verpakkingen naar het huidige pand in Wormerveer.  Het assortiment van verpakkingen groeit nog steeds. Inmiddels zijn er ca. 20.000 verpakkingen voor de voedingsmarkt, waarvan 95% verpakkingen voor brood, banket, koek en chocolade. Havelaar is destijds begonnen als groothandel voor verpakkingen brood-en banketbakkerijen en tot op de dag van vandaag is deze branche, naast franchiseketens, supermarkten, industriële bakkerijen, nog steeds haar grootste klantengroep.